2013 m. rugpjūčio 13 d., antradienis

Asistento pedagoginė praktika

Pedagogo asistento praktika atliekama nuolatinių ir ištęstinių studijų III kurse. Jos apimtis 4 kreditai. Į praktiką išeinantis studentas turi būti atsiskaitęs už stebėjimo praktiką. Studentai, turintys akademinių skolų (t.y. ir neatsiskaitę už kurią nors praktiką), dekanui leidus gali praktiką atlikti išimties tvarka, išskyrus savarankišką pedagoginę praktiką.
Praktikos laikas nuolatinių ir ištęstinių studijų studentams skelbiama kiekvienais metais atskirai.

PRAKTIKOS PASKIRTIS IR SIEKINIAI
Pedagogo asistento praktikos paskirtis – ugdytis praktines bendrakultūrines, bendrąsias, profesines ir specialiąsias kompetencijas asistuojant pedagogui.

Siekiniai:
  1. Kaupti profesinės veiklos praktinį patyrimą derinant teorines žinias ir ugdymo praktiką;
  2. Asistuoti ugdomąją veiklą vykdančiam pedagogui, atsižvelgiant į kiekvienos studijų programos specifiką;
  3. Stiprinti savo kaip pedagogo profesinę motyvaciją, prisiimti atsakomybę už savo profesinę veiklą.
  4. Susipažinti su Informacinių technologijų (IT) pamokinio ir popamokinio ugdymo proceso organizavimo pradmenimis, ugdytis praktinius gebėjimus planuoti ir organizuoti pamokinę ir popamokinę veiklą.


PRAKTIKOS EIGA
Pedagogo asistento praktika atliekama Lietuvos progimnazijų 5–8 klasėse, pagrindinių mokyklų 5–10 klasėse arba gimnazijų 1–2 klasėse.
Asistento praktikos metu studentas asistuoja mokytojui, klasės auklėtojui ar kitam pedagogui vedant pamokas, planuojant ir organizuojant klasės renginius, susipažįsta su mokytojo metodine veikla. Studentas padeda mokytojui pasirengti ir vesti 6–8 pamokas. Kartu su dalyko mokytoju ar klasės auklėtoju veda dalyko ir ugdomuosius renginius. Praktikos metu studentai atlieka informatikos didaktikos, edukologijos, psichologijos, sveikatos ugdymo užduotis. Pasibaigus praktikai studentas rašo savianalizę, kurioje vertina savo veiklą mokykloje, analizuoja pasiekimus, nesėkmes bei jų priežastis.

EDUKOLOGIJOS UŽDUOTIS rasite Edukologijos katedros tinklapyje;
Kuruoja doc. dr. Emilija Urnėžienė <emilija.urneziene@leu.lt>

PSICHOLOGIJOS UŽDUOTYS
Kuruoja Audrius Ivanauskas <audrius.ivanauskas@leu.lt>

SVEIKATOS UGDYMO UŽDUOTYS

Kuruoja Ramūnė Motiejūnaitė:
Sveikatos ir fizinio ugdymo katedra, 209 kab., el. paštas <ramune.motiejunaite@leu.lt> tel.: 867446552


INFORMATIKOS DIDAKTIKOS UŽDUOTYS
Kuruoja Jūratė Valatkeviciene <jurate.valatkeviciene@leu.lt>

Studento vertinimo kortelė. BŪTINA atspausdinti ant vieno dvipusio lapo!
Pamokos stebėjimo protokolas.
Pamokos plano galima forma.

Studento veikla praktikos metu
  1. Susipažinti, bendrauti ir bendradarbiauti su dalyko mokytojais ir klasės auklėtoju (pokalbiai su jais, susipažinimas su dalyko mokytojų ir klasės auklėtojo darbo planais). Diskutuoti su savo mentoriumi visais rūpimais klausimais.
  2. Susipažinti su IT (IT ir matematikos) metodinio būrelio veiklos planu. Pagal galimybes dalyvauti posėdžiuose.
  3. Padėti IT mokytojui ruoštis pamokoms, dalyvauti pamokos plano kūrime, mokymo metodų pasirinkimo planavime. Padėti mokytojui ruošti užduotis mokinių pasiekimų vertinimui ir vertinti.
  4. Padėti mokytojui planuoti ir ruošti papildomo ugdymo užsiėmimus bei IT ar informatikos ugdomuosius(-ąjį) renginius(-į). Parengti dalyko ugdomojo renginio planą (konspektą) scenarijų su mokytojo pagalba ir pagal jį organizuoti (renginį) kuruojamos klasės, būrelio ar visos mokyklos moksleiviams; Jeigu yra galimybė, prieš tai pastebėti mokytojo vedamus ugdomuosius renginius;
  5. Padėti dalyko mokytojui turtinti kabinetą ir rengti mokomąją medžiagą: parengti padalomosios medžiagos moksleivių savarankiškam darbui (aktyviam mokymui/si), vaizdumo priemonių (plakatų, skaidrių, įvairių lentelių žinioms sisteminti, įdomiųjų užduočių-kryžiažodžių, mįslių, žaidimų, demonstracinių bandymų-dirbti klasėje ir namuose), parengti stendą ir kt.;

Užpildyti apskaitos ir įvertinimo kortelę, kurią reikia atspausdinti ant vieno (jei reikia, dvipusio) lapo. Ant šio dokumento privalo būti direktoriaus parašas bei antspaudas.


Vertinimo strategija:
  • Darbai siunčiami el. adresu Jurate.Valatkeviciene@leu.lt visą praktikos laiką ir 2 dienos po praktikos pabaigos.
  • Atsiskaičius su Edukologijos, Psichologijos ir Sveikatos ugdymo katedromis studentas atvyksta į GMT didaktikos katedrą (priėmimo tvarkaraštis bus paskelbtas) su studento vertinimo kortele ir įskaitų knygute.
  • Jei išankstinis didaktikos vertinimas netenkina, atvykdamas galutinio vertinimo, atsineša pataisytą didaktikos atsiskaitomąjį darbą.
  • Rašomas galutinis vertinimas pagal formulę: GV = (3Pd+2Ps+1Su+4Id)/10


Pastaba: kitų praktikos dalyvių funkcijos aptartos LEU pedagoginių praktikų reglamente.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą